Co-coders heroes:
Helena marie Meyer
UDADVENDT OG NYSGERRIG DATALOG
13. juni, 2022
I “Co-coders heroes” fortællingerne sætter vi fokus på inspirerende profiler, der arbejder med teknologi og kodning i en eller anden afskygning. Denne gang har vi givet ordet til Helena Marie Meyer, der arbejder som softwareudvikler hos Trifork i Aarhus, hvor hun arbejder med digitale sundhedsløsninger. Læs om Helenas inspirerende vej ind i IT-branchen herunder…
Bosted: Aarhus
Job: Softwareudvikler hos Trifork Digital Health
Uddannelse: Cand.scient i Datalogi og Matematik fra Aarhus Universitet
Introduktion: Jeg hedder Helena, og jeg blev færdig på uni for 17 år siden og har arbejdet som softwareudvikler lige siden. Jeg har arbejdet indenfor mange forskellige domæner og har derfor haft en ret alsidig karriere indenfor softwareudvikling, hvilket passer super godt til mig, da jeg er vild med at lære nye ting og nye teknologier. Jeg har både arbejdet inden for radarteknologi, kryptologi, mobil-app udvikling, sundheds-IT, og Internet of Things (IoT). Så nøgleordene har i alle årene for mig været variation og nysgerrighed, og det er der i den grad mulighed for inden for i IT-branchen.
“Selvom jeg var helt nybegynder,
så synes jeg, at det var vildt sjovt
at programmere.”
Helena Marie Meyer, softwareudvikler hos Trifork
Hvad kickstartede din interesse for kodning og teknologi? Og hvornår
Jeg har altid været interesseret i de naturvidenskabelige fag. Fx fik jeg en stjernekikkert i konfirmationsgave og i gymnasiet ville jeg gerne være astronom.
På uni ville jeg gerne fordybe mig i matematikken og det teoretiske, men på universitetet fik jeg for første gang øjenene op for programmering og datalogi som fag, og det skete lidt ved en tilfældighed, idet jeg skulle vælge et sidefag og det blev datalogi.
Programmering havde jeg ikke stiftet bekendtskab med før uni og selvom jeg var helt nybegynder, så synes jeg, at det var vildt sjovt at programmere og at kunne anvende min matematiske interesse i et mere praktisk anvendt fag, som datalogi jo er. Så jeg var i starten af 20erne, da jeg fik øjene op for datalogi og programmering.
Hvordan lærte du at skrive den første kode og hvad handlede dit første kodningsprojekt om?
Det var på universitetet i det første programmerginskursus, jeg havde, hvor vi kodede i Java og skulle udvikle vores egen browser.
Man skal ikke være bange for at kaste sig ud i et fag, man ikke kender så meget til – såsom IT fagene – også selvom det ikke er så ofte at man lærer om IT og programmering i gymnasiet og derfor ikke har den store indsigt i, hvilke muligheder IT og programmering kan give.
Inden for datalogi har man rig mulighed for at være kreativ og føre sine ideer ud i livet ved selv at programmere og bygge et system eller en app op helt fra bunden.
Det er sjældent, at man i samme fag både kan få nye ideer, udvikle den overordnede arkitektur og design, finde de rigtige software-tools og teknologier til at at komme i mål, udvikle og programmere, og til sidst teste sit program eller app med sine brugere. Alt dette kan man som datalog og det er vildt fedt at være med i hele processen fra start til slut.
Hvordan fik du dit første professionelle IT-job og hvad var din rolle?
Mit første job var hos Terma i Lystrup, hvor jeg var softwareudvikler i Radar-afdelingen. Det var super interessant, men også et stort og komplekst domæne at sætte sig ind i, men med gode og dygtige kollegaer og tid til at fordybe sig i sine opgaver gjorde, at jeg kun husker det som et sjovt og super interessant sted at arbejde. Der var meget samarbejde på tværs af faglighed og kollegernes baggrund i Terma, hvilket var rigtig spændende, og som er noget, jeg også har oplevet i andre IT-domæner såsom sundheds-IT, som jeg arbejder med nu.
Folk med forskellige baggrunde på samme udviklingsteam kan hjælpe hinanden og lære af hinanden, og i fællesskab finde på bedre løsninger, således at produktet, man arbejder på, i sidste ende bliver så godt som overhovedet muligt.
“Når det hele så virker, får man en kæmpe AHA-oplevelse og det er virkelig fedt!“
Helena Marie Meyer, softwareudvikler hos Trifork
Hvad er det sjoveste ved at kode? Og hvad er det sværeste?
Det sjoveste ved at kode er, at man ofte starter med et helt blankt stykke papir eller en helt blank skærm på computeren, og derefter begynder man at arbejde på de ideer, man har. Der er mange måder at udføre én løsning på og man kan ofte selv bestemme, hvilken retning man vil gå i og hvordan det i sidste ende skal implementeres. Efter stykke tid står man med et færdigt produkt, som en gruppe af mennesker vil få stor nytte af i deres hverdag. Det er fedt at kunne bidrage med software og teknologi til digitaliseringen.
Det sværeste er, at man ofte skal rumme hele sin ide i hjernen og kode det hele på én gang samt holde styr på alt det, der skal med. Det kan også være svært, hvis der er noget, der driller, ikke virker eller man bruger lang tid på at finde fejl, men når det hele så virker, så får man en kæmpe AHA-oplevelse, og det er virkelig fedt!
En anden ting, som kan være svært, er at sikre sig, at man progammerer det, som kunden ønsker. Eller som brugerne rent faktisk har behov for. Det kræver, at man ofte holder møder med brugerne eller kunderne, således forventninger stemmer overens. Men den del af processen, synes jeg også, er vildt interessant og er noget, som motiverer mig meget i mit daglige arbejde som softwareudvikler.
Hvad vil du anbefale til andre, som gerne vil lære mere om kodning, teknologi og digitalisering?
Hvis ikke man har lyst eller mulighed for at tage en videregående uddannelse inden for IT-fagene (der findes så mange nye variationer inden for IT-fagene nu om dage, så det gælder bare om at få det undersøgt), så findes der masser af online kurser, hvor man kan få en introduktion til kodning og indblik i forskellige nye teknologier.
Man skal jo hele tiden sørge for at holde sig up-to-date med, hvad der er nyt og spændende inden for IT, og den bedste måde er at bruge de nye teknologier i et konkret projekt (det nytter ikke kun at læse om det – der skal praktisk anvendelse og erfaring til for, at man virkelig forstår det og kan bruge det til noget igen en anden gang).
Så hvis du har nogle ideer til et lille projekt eller en app, så bare kom i gang, der er masser af hjælp at hente online og i fællesskaber fx ved at deltage i hackathons/code nights, eller til gå-hjem-møder i din by inden for det område eller teknologi, du synes er interessant.
Vi håber, at vores “Co-coders hero” fortælling har inspireret dig, gjort dig mere nysgerrig og/eller motiveret dig til at lære mere!
Skriv til os på hi@cocoders.dk, hvis du kender en rollemodel, som fortjener at få delt sin historie 🙂
Vi hepper på dig!
De bedste hilsner fra
Idéer til nye blogindlæg?
Skriv til os på hi@cocoders.dk og del dine ønsker til nye blogindlæg og guides.