Co-coders heroes:
Susanne Bach Ladefoged Hou
”Det sjoveste er helt klart det kreative og følelsen af at bygge eller skabe noget”
2. maj, 2024
I “Co-coders heroes” fortællingerne sætter vi fokus på inspirerende profiler, der arbejder med teknologi og kodning i en eller anden afskygning. I dette blogindlæg har vi fornøjelsen af Susanne Bach Ladefoged Hou, der arbejder som softwareudvikler for Danske Commodities. Læs med nedenfor og bliv klogere på, hvorfor Susanne synes, at det er sjovt at kode.
Bosted: Aarhus
Job: Softwareudvikler hos Danske Commodities
Uddannelse: ICT Engineering på VIA University College
34 år og uddannet Softwareingeniør fra VIA University College Horsens i 2017. I dag arbejder jeg som softwareudvikler for Danske Commodities, hvor jeg laver backend-udvikling i C# til Danske Commodities’ planlægningsprodukt DC Planner. Derudover har jeg en ADHD-diagnose, en masse forskellige (skiftende) hobbyer, og elsker Heavy Metal-musik og RuPauls Drag Race – og gaming, masser af gaming!
”Interessen for tech kom lidt hen ad vejen, fordi jeg var begyndt at spille meget computer og synes det kunne være mega sejt at skrive kode selv.”
Susanne Bach Ladefoged Hou,
softwareudvikler ved Danske Commodities
Hvad kickstartede din interesse for kodning og teknologi? Og hvornår?
Det lå ikke i kortene, at jeg skulle arbejde med tech. Som barn og teenager skiftede jeg mening hele tiden; jeg har både villet være dyrlæge, advokat, landmand og jockey – og en hel masse andre ting. Men det, der holdt ved længst tid, var drømmen om at blive jægersoldat. Det skete dog ikke… Faktisk kom jeg ikke engang igennem session, og så måtte jeg jo finde ud af, hvad der så skulle ske.
Jeg tog først en uddannelse som kontorassistent, og det var slet ikke mig. Men jeg gennemførte, imens jeg brugte tiden på at finde ud af, hvad jeg så skulle lave. Jeg overvejde både nanoscience og global business engineering, men jeg endte med at vælge ICT Engineering på VIA University College. Interessen for tech kom lidt hen ad vejen, fordi jeg var begyndt at spille meget computer og synes det kunne være mega sejt at skrive kode selv.
Hvordan lærte du at skrive den første kode og hvad handlede dit første kodningsprojekt om?
Hvis man ikke tæller simpelt HTML på Myspace og Arto med, så var det faktisk på den første dag på studiet. Indtil da havde jeg ikke skrevet en eneste linje kode ud over det simple HTML, man lavede på sine profiltekster på sociale medier. Jeg lavede heller ikke hobbyprojekter ved siden af studiet, mens jeg studerede, så mit første egentlige kodeprojekt var det første jeg løb ind i på studiet. Det blev vist kodet i Java og det var et lille program, der kunne simulere et lager, hvor man kunne tage varer ud, lægge varer ind og holde styr på, hvad der lå hvor.
Generelt har jeg faktisk aldrig rigtig haft hobbyprojekter. Jeg er sådan en all-over-the-place-type, der har masser af forskellige interesser. Når jeg kommer hjem, laver jeg derfor alt muligt andet – læser bøger, maler akvarelmalerier, spiller brætspil, spiller playstation eller hvad der nu lige har fanget min interesse. Jeg har ikke oplevet, at det har været en hindring for mig, at jeg ikke har hobbyprojekter eller har kodet noget før, jeg startede på studiet.
Hvordan fik du dit første professionelle IT-job og hvad var din rolle?
Mit første job var umiddelbart efter studiet, hvor jeg blev ansat som fullstack-webudvikler. Jeg var med til at udvikle software til både frontend og backend, og det var faktisk et skift i teknologi fra det, jeg kom fra. Mit studie var primært baseret på Java og der var ikke så meget frontend. I mit første job skulle jeg lave en masse frontend og blev også præsenteret for C#, så det var en helt ny verden.
I månederne op til afleveringen af min bachelor, skrev jeg en skabelon på en ansøgning, som jeg kunne bruge til at søge en masse jobs. Derefter gik jeg i gang med at researche hvilke virksomheder, jeg fandt spændende og relevante for mig at arbejde i. Jeg sendte både uopfordrede ansøgninger, men jeg søgte også opslåede stillinger (også selvom de ikke var henvendt til nyuddannede). Jeg endte med at blive indkaldt til flere samtaler og fandt også et sted, som jeg synes lød interessant og med gode muligheder for læring. På den måde havde jeg faktisk allerede en underskrevet kontrakt på et job to måneder før, mit studie var færdigt og jeg startede mandagen efter, at jeg havde fået mit eksamensbevis.
”Det sjoveste er helt klart det kreative og følelsen af at bygge eller skabe noget. Det er lidt den samme følelse, jeg fik som barn, når jeg legede med LEGO.”
Susanne Bach Ladefoged Hou,
softwareudvikler ved Danske Commodities
Hvad er det sjoveste ved at kode? Og hvad er det sværeste?
Det sjoveste er helt klart det kreative og følelsen af at bygge eller skabe noget. Det er lidt den samme følelse, jeg fik som barn, når jeg legede med LEGO. Jeg elsker at sidde og rode rundt i kode for at få noget til at virke. Og jeg elsker at fejlsøge – hvis der er en fejl, så går der totalt Sherlock Holmes i mig, indtil jeg har fundet ud af hvorfor og hvordan, det kan fikses.
Det sværeste er, at feltet er så stort og udvikler sig så hurtigt, at man altid føler sig lidt dum og lidt bagud. Impostor syndromet lever i bedste velgående i den her branche, for der er ingen, der kan følge med i det hele, så man skal ligesom komme overens med, at læringen varer evigt, og at man ikke kan vide det hele – og at det faktisk heller ikke er nødvendigt. Det er okay ikke at vide alt om alt.
Hvad vil du anbefale andre, som gerne vil lære mere om kodning, teknologi og digitalisering?
Kast dig ud i det og lav noget, som, du synes, er sjovt. Kunne det være skægt at lave en app, der kan generere random billeder af enhjørninger? Go for it! Eller hvad med et program, der kan holde styr på hvilke kasser i dit kælderrum, du har hvilke ting i? Go for it! En hjemmeside, der kan sammenligne vejrudsigter? Go for it! Seriøst, the sky is the limit.
Det vigtigste er ikke at lade sig overvælde! IT og kodning er et kæmpe område med uendelige muligheder – og du behøver ikke at vide det hele for at komme i gang. Hvis det virker uoverskueligt, så find nogle simple tutorials på youtube, hvor du kan kode med, imens nogen fortæller dig, hvad der bliver gjort og hvorfor… Og så byg det!
”Det vigtigste er ikke at lade sig overvælde! IT og kodning er et kæmpe område med uendelige muligheder – og du behøver ikke at vide det hele for at komme i gang. Hvis det virker uoverskueligt, så find nogle simple tutorials på youtube, hvor du kan kode med, imens nogen fortæller dig, hvad der bliver gjort og hvorfor…
Og så byg det!”
Susanne Bach Ladefoged Hou,
softwareudvikler ved Danske Commodities
Vi håber, at vores “Co-coders hero” fortælling har inspireret dig, gjort dig mere nysgerrig og/eller motiveret dig til at lære mere!
Skriv til os på hi@cocoders.dk, hvis du kender en rollemodel, som fortjener at få delt sin historie 🙂
Idéer til nye blogindlæg?
Skriv til os på hi@cocoders.dk og del dine ønsker til nye blogindlæg og guides.