Co-coders heroes: 

Anja Ruder Christensen

Kreativitet og logisk tænkning går hånd i hånd ved journalistik og Data Science

25. juli, 2022

I “Co-coders heroes” fortællingerne sætter vi fokus på inspirerende profiler, der arbejder med teknologi og kodning i en eller anden afskygning. Denne gang har vi givet ordet til Anja Ruder Christensen, som har valgt at kombinere hendes professionsbachelor i journalistik med en kandidat i data science. Vi synes, at det er en ret interessant kombination – nedenfor kan du læse Anjas fortælling om, hvordan hun landede på lige netop denne kombination… 

Uddannelse: Professionsbachelor i journalistik og kandidat i data science.

Jeg har nok altid været en nørd. På den mest positive måde. Jeg elsker at nørde, dykke ned i emner, og så snart jeg lige er kommet lidt ind i et emne, så kan alt være interessant. Som barn elskede jeg også at sidde ved computeren. Mest forskellige spil på internettet, men også gerne noget, der krævede logisk tænkning. Jeg kan ikke huske, hvad det første, jeg kodede var, men gennem mine brødre sad jeg og prøvede mig lidt frem. Blandt andet med HTML og min egen meget grimme hjemmeside med glitrende billeder på. I folkeskolen lærte man dog ikke at kode i ”EDB”, men snarer hvordan man skrev i et Word-dokument. Derfor kom jeg aldrig videre med det, og interessen for de andre fag i skolen voksede. På trods af, at mit yndlingsfag altid har været matematik, så kunne jeg ikke finde et job indenfor feltet, som passede til mig. Jeg ville ud at snakke med mennesker, og arbejde med mange forskellige emner. Derfor søgte jeg erhvervspraktik i 9. klasse som journalist hos Køge Dagblad.

“Jeg elsker at nørde, dykke ned i emner, og så snart jeg lige er kommet lidt ind i et emne, så kan alt være interessant..”

Anja Ruder Christensen, journalist og data scientist

Fra interview til Python
Efter min erhvervspraktik tog jeg den lige vej. En samfundsfaglig retning på gymnasiet (dog med matematik fra B- til A-niveau) og direkte derefter fire år på journalisthøjskolen i Aarhus. Jeg følte flere gange undervejs, at jeg var i mit helt rette element. Det var spændende, og jeg elskede at kunne tænke kreativt og finde den bedste måde at formidle en historie. Da jeg blev færdiguddannet i 2019 som 23-årig tog jeg tilbage til mit praktiksted, TV 2/Bornholm, hvor jeg fik arbejde som freelancer. Da COVID19-pandemien ramte i foråret 2020 begyndte jeg at overveje, om jeg skulle begynde at læse igen. Det var svært at finde et fast arbejde, og gemt i baghovedet var der stadig en lyst til at finde den mere tekniske side frem igen. Det har altid faldt mig naturligt, men jeg har bare aldrig dyrket det. Indtil jeg fandt uddannelsen Data Science på SDU. Det lød spændende, og uden at jeg helt vidste, hvad jeg havde kastet mig ud i, så flyttede jeg til Odense og startede på en kandidat. Endnu engang blev jeg hurtigt bekræftet i, at det var det helt rigtige valg.

Jeg havde aldrig hørt om Python før, og pludselig stod der ”Hello World” foran mig på skærmen i et program, der var lagt fra, hvordan jeg nogensinde havde arbejdet. Læringskurven var stejl, men jeg har altid elsket, at jeg helt konkret kunne se et produkt af noget, jeg havde skabt. Selv helt små funktioner, hvor man for eksempel skulle gætte et hemmeligt tal. Kort efter, at jeg var startet på Data Science fik jeg øjnene op for, at automatisering, arbejde med data og Machine Learning er på vej frem indenfor mediebranchen, og igen blev jeg bekræftet i, at jeg var på det rette spor.

“Det overraskede mig, hvor let tilgængeligt, det var at starte på at kode i Python.

Anja Ruder Christensen, journalist og data scientist

Taktik og tværfaglighed
Det overraskede mig, hvor let tilgængeligt, det var at starte på at kode i Python. Siden sproget er tekstbaseret, bliver det for mig meget intuitivt at kode. Det kan være gennem ord som ”Continue”, ”Break”, ”If”, ”While”, ”From.. import..”, ”Return” og meget andet, hvor sproget i sig selv hjælper med at kode. Kombinationen af at bruge en logisk sans for at forstå og holde et overblik over ens projekt, samtidig med en kreativ tankegang for at finde den bedste og mest effektive løsning på et problem tiltaler mig meget. Jeg føler hele tiden, at jeg udvikler mig og bliver stærkere til at kode, og selvom jeg nogle gange møder en mur, så er det heldigvis et felt, hvor andre har gjort det samme tidligere. Derfor bliver Google hurtigt ens bedste ven, og når man lærer at forstå fejlkoder og søge efter de rigtige løsninger, så bliver det en del af missionen om at komme i mål.

Jeg har netop afsluttet min kandidat med et speciale, som jeg lavede i samarbejde med TV 2 Fyn. Jeg ved, at man som journalist gerne vil mere i kontakt med ens målgruppe – de ”rigtige” mennesker. En måde at gøre det kan være gennem sociale medier. Jeg endte med at arbejde med Twitter, selvom det ikke er der, den almindelige fynbo er. Til gengæld er det rigtig nemt at få adgang til tweets, som for eksempel kan være baseret på geografi. Jeg udviklede et værktøj, som tog form af et dashboard med fokus på trends og mulighed for at dykke ned i bestemte søgeord og tendenser. Mit speciale blev til et praktisk værktøj, og det er dét, som Data Science kan. Det har ikke kun været teori, men en mulighed for at bidrage og udvikle redskaber, som kan bruges i den virkelige verden.

Næste trin for mig, er at finde ud af, hvor jeg så passer ind i den virkelig verden. Jeg skal holde en velfortjent sommerferie, og ud og drikke et par kander kaffe hos forskellige mennesker, for at undersøge hvor jeg kan passe ind, og hvor jeg kan få lov til at blive endnu dygtigere til at kode. Som en direktør for en fond sagde til mig fornyeligt: ”Det er måske ikke så mange steder, de endnu kan bruge en med din kombination, men der, hvor de kan, der bliver du guld værd.”.

Derfor vil jeg også opfordre alle til at kaste sig ud i tværfagligheden. Man kan blive klogere på nye emner, bygge broer til forskellige områder, og ikke mindst udvikle sine kompetencer i helt nye retninger. Jeg glæder mig i hvert fald til de nye udfordringer, som jeg snart skal i gang med.

“Jeg elsker at nørde, dykke ned i emner, og så snart jeg lige er kommet lidt ind i et emne, så kan alt være interessant.

Anja Ruder Christensen, journalist og data scientist

Fra interview til Python
Efter min erhvervspraktik tog jeg den lige vej. En samfundsfaglig retning på gymnasiet (dog med matematik fra B- til A-niveau) og direkte derefter fire år på journalisthøjskolen i Aarhus. Jeg følte flere gange undervejs, at jeg var i mit helt rette element. Det var spændende, og jeg elskede at kunne tænke kreativt og finde den bedste måde at formidle en historie. Da jeg blev færdiguddannet i 2019 som 23-årig tog jeg tilbage til mit praktiksted, TV 2/Bornholm, hvor jeg fik arbejde som freelancer. Da COVID19-pandemien ramte i foråret 2020 begyndte jeg at overveje, om jeg skulle begynde at læse igen. Det var svært at finde et fast arbejde, og gemt i baghovedet var der stadig en lyst til at finde den mere tekniske side frem igen. Det har altid faldt mig naturligt, men jeg har bare aldrig dyrket det. Indtil jeg fandt uddannelsen Data Science på SDU. Det lød spændende, og uden at jeg helt vidste, hvad jeg havde kastet mig ud i, så flyttede jeg til Odense og startede på en kandidat. Endnu engang blev jeg hurtigt bekræftet i, at det var det helt rigtige valg.

Jeg havde aldrig hørt om Python før, og pludselig stod der ”Hello World” foran mig på skærmen i et program, der var lagt fra, hvordan jeg nogensinde havde arbejdet. Læringskurven var stejl, men jeg har altid elsket, at jeg helt konkret kunne se et produkt af noget, jeg havde skabt. Selv helt små funktioner, hvor man for eksempel skulle gætte et hemmeligt tal. Kort efter, at jeg var startet på Data Science fik jeg øjnene op for, at automatisering, arbejde med data og Machine Learning er på vej frem indenfor mediebranchen, og igen blev jeg bekræftet i, at jeg var på det rette spor.

“Det overraskede mig, hvor let tilgængeligt, det var at starte på at kode i Python.

Anja Ruder Christensen, journalist og data scientist

Taktik og tværfaglighed
Det overraskede mig, hvor let tilgængeligt, det var at starte på at kode i Python. Siden sproget er tekstbaseret, bliver det for mig meget intuitivt at kode. Det kan være gennem ord som ”Continue”, ”Break”, ”If”, ”While”, ”From.. import..”, ”Return” og meget andet, hvor sproget i sig selv hjælper med at kode. Kombinationen af at bruge en logisk sans for at forstå og holde et overblik over ens projekt, samtidig med en kreativ tankegang for at finde den bedste og mest effektive løsning på et problem tiltaler mig meget. Jeg føler hele tiden, at jeg udvikler mig og bliver stærkere til at kode, og selvom jeg nogle gange møder en mur, så er det heldigvis et felt, hvor andre har gjort det samme tidligere. Derfor bliver Google hurtigt ens bedste ven, og når man lærer at forstå fejlkoder og søge efter de rigtige løsninger, så bliver det en del af missionen om at komme i mål.

Jeg har netop afsluttet min kandidat med et speciale, som jeg lavede i samarbejde med TV 2 Fyn. Jeg ved, at man som journalist gerne vil mere i kontakt med ens målgruppe – de ”rigtige” mennesker. En måde at gøre det kan være gennem sociale medier. Jeg endte med at arbejde med Twitter, selvom det ikke er der, den almindelige fynbo er. Til gengæld er det rigtig nemt at få adgang til tweets, som for eksempel kan være baseret på geografi. Jeg udviklede et værktøj, som tog form af et dashboard med fokus på trends og mulighed for at dykke ned i bestemte søgeord og tendenser. Mit speciale blev til et praktisk værktøj, og det er dét, som Data Science kan. Det har ikke kun været teori, men en mulighed for at bidrage og udvikle redskaber, som kan bruges i den virkelige verden.

Næste trin for mig, er at finde ud af, hvor jeg så passer ind i den virkelig verden. Jeg skal holde en velfortjent sommerferie, og ud og drikke et par kander kaffe hos forskellige mennesker, for at undersøge hvor jeg kan passe ind, og hvor jeg kan få lov til at blive endnu dygtigere til at kode. Som en direktør for en fond sagde til mig fornyeligt: ”Det er måske ikke så mange steder, de endnu kan bruge en med din kombination, men der, hvor de kan, der bliver du guld værd.”.

Derfor vil jeg også opfordre alle til at kaste sig ud i tværfagligheden. Man kan blive klogere på nye emner, bygge broer til forskellige områder, og ikke mindst udvikle sine kompetencer i helt nye retninger. Jeg glæder mig i hvert fald til de nye udfordringer, som jeg snart skal i gang med.

Vi håber, at vores “Co-coders hero” fortælling har inspireret dig, gjort dig mere nysgerrig og/eller motiveret dig til at lære mere!

Skriv til os på hi@cocoders.dk, hvis du kender en rollemodel, som fortjener at få delt sin historie 🙂

Vi hepper på dig!

De bedste hilsner fra

Idéer til nye blogindlæg?

Skriv til os på hi@cocoders.dk og del dine ønsker til nye blogindlæg og guides.