tech-dansk ordbog

ChatGPT

Hvad er det? Og hvorfor er der så meget hype omkring det?

Har du også brugt det meste af december på at læse begejstrede LinkedIn-opslag om, hvordan ChatGPT kommer til at forandre verden, som vi kender den? Måske har du endda også brugt din juleferie på at høre venner og familiemedlemmer med enten skræk eller begejstring i øjnene fortælle om deres egne forsøg med netop ChatGPT?

Men hvad er ChatGPT egentlig? Og er det noget, som vi skal frygte eller glæde os over?

Hvad er ChatGPT?

ChatGPT er en chatbot baseret på kunstig intelligens – sagt på en anden måde; ChatGPT er en online service, som man kan stille spørgsmål (som på tech-sprog hedder en ’prompt’), hvorefter ChatGPT vil formulere et svar, som både er realistisk og menneskeligt på trods af, at det kommer fra en computer. ChatGPT kan også svare på opfølgende spørgsmål, så man kan føre en dialog med den og ikke kun få svar på et enkelt spørgsmål.

Du kan f.eks. spørge ChatGPT…

”Nævn tre forslag på aftensmåltider”

Og derefter følge op med…

”Giv mig en indkøbsliste på de tre måltider”

I videoen nedenfor kan du se, hvordan det fungerer i praksis 🙂

Det er altså ikke nødvendigt, at man får alle detaljer med i første spørgsmål, da man kan fortsætte med spørge ind til emnet, hvis man ikke fik alle de nødvendige informationer i første omgang. Det minder om, når vi mennesker taler sammen. Når vi møder en person, som vi ikke har set i lang tid, starter man jo ofte med at spørge ”Hvordan går det?” og baseret på det spørgsmål, kan vi spørge ind til de detaljer, som vi ikke vidste på forhånd. Det samme kan man gøre med ChatGPT – starte med et indledende spørgsmål og derefter stille uddybende spørgsmål. Smart, ik?

ChatGPT kan ikke kun give forslag på opskrifter, det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan bruge ChatGPT til. Man kan se det lidt som det nye Google – når vi mangler noget information, så kan vi spørge ChatGPT om hjælp. Forskellen er blot, at ChatGPT selv kan sætte informationerne sammen til et forståeligt svar – vi behøver ikke at gennemsøge et utal af hjemmesider for at sætte de relevante informationer sammen. Det gør ChatGPT for os 😊

Som I kan se i videoen ovenfor, kan den også forstå flere forskellige sprog, hvilket ellers kan være lidt besværligt – tænk bare på lange gebrokne oversættelser fra Google Translate. Du kan altså stille spørgsmål på lige netop det sprog, der passer dig bedst, og så svarer ChatGPT tilbage i samme sprog.

Hvordan er ChatGPT blevet udviklet?

ChatGPT er i stand til at give realistiske og menneskelige svar, da teknologien er blevet trænet til at forstå mønstre og tendenser i almindelig menneskelig dialog vha. det, der kaldes machine learning. ChatGPT er altså en machine learning model, som har modtaget en masse information og erfaring igennem en stor portion data og derefter lært, hvordan det skal kommunikere, så det minder om menneskers dialog.

Det er lidt ligesom et lille barn, der observerer hans/hendes forældre. I starten har barnet slet ikke et sprog. Når sproget er på plads, er der måske nogle sociale spilleregler – hvad er passende og hvad er upassende at sige højt – som lige skal finpudses og til sidst er barnet vokset op, har set så mange mennesker interagere og tale med hinanden at både sproget og de sociale spilleregler er på plads. Det er det samme, der sker med data og machine learning – her er det bare matematik og det, der hedder algoritmer, der hjælper computeren på vej.

Når man ser på det på den måde, så er det også nemmere at forstå, hvorfor kunstig intelligens aldrig kan blive bedre end de data, man putter ind i modellen. Hvis et barn vokser op i en verden, hvor vi slår på hinanden og taler grimt til hinanden, vil barnet også kopiere det.

OBS: Der er et blogindlæg om machine learning på vej, så stay tuned og hold øje med bloggen 😉

Prøv det selv…

ChatGPT er lige nu gratis, hvilket betyder, at alle har mulighed for at oprette en bruger og kaste sig ud i at føre en dialog efter eget valg med ChatGPT. For at få lov til at prøve ChatGPT på egen hånd, skal du:

1) gå til OpenAI’s hjemmeside
2) opret en bruger
3) herefter kan du bare spørge løs i teksten, som du kan se i videoen ovenfor

HUSK: at du også kan stille opfølgende spørgsmål og du kan stille spørgsmål på flere forskellige sprog!

Lad os inspirere hinanden og lære sammen, så del gerne dine både vellykkede og mislykkede forsøg med ChatGPT. Du kan f.eks. dele en video eller beskrivelse på LinkedIn eller Instagram. Tag gerne vores profil eller brug #cocoderslearn, så vi ser det 😊

God fornøjelse! 

De bedste hilsner fra

Idéer til nye blogindlæg?

Skriv til os på hi@cocoders.dk og del dine ønsker til nye blogindlæg og guides.